Cześć!

Dzisiaj w ‘Zdrowych posiłkach od kuchni’ przyszła pora na danie, które może stać się świetną alternatywą dla jedzonych przez nas namiętnie wędlin i serów.

Danie idealne na kanapkę, ale również jako bardzo smaczny i sycący dodatek do kaszy czy warzyw.

Pora zatem na PASZTET WEGETARIAŃSKI!!!

 

Dlaczego pasztet wege? Powodów jest wiele, poza tymi opisanymi wcześniej są jeszcze inne:

  • Jest bardzo, bardzo, bardzo smaczny
  • To sycący posiłek, który można jeść i na ciepło i na zimno
  • Jest naprawdę prosty do przygotowania
  • To fajna alternatywa dla mięsnych dań na świątecznym stole!:)

 

Przepis pochodzi z książki ‘Jadlonomia’ autorstwa Marty Dymek. Więcej jej przepisów znajdziecie na stronie www.jadlonomia.pl.

 

Znam trzy wersje tego pasztetu:

  1. Pasztet z żurawiną
  2. Pasztet ze śliwką
  3. Pasztet z ogórkami kiszonymi

 

Polecam zrobić od razu ze dwa pasztety, bo znikają bardzo szybko! Możecie zrobić dwa takie same pasztety lub dwa różne.

 

 

Ułatwieniem jest to, że baza do pasztetu jest taka sama (kasza jaglana, soczewica, cebula, olej, sos sojowy), inne są tylko dodatki.

Dla ułatwienia podaję główne różnice między tymi pasztetami:

 Pasztet z żurawiną – cebulę dusimy z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i goździkami + majeranek, cząber, lubczyk, gałka + żurawina jako dodatek

Pasztet ze śliwką – cebulę dusimy z zielem, liśćmi, goździkami i jałowcem + majeranek, cząber, gałka + śliwka jako dodatek

Pasztet z ogórkami kiszonymi – cebulę dusimy z zielem, liśćmi + majeranek, cząber, lubczyk + suszony koperek i natka pietruszki + mielona kolendra + ogórek kiszony jako dodatek

 

 

Przepis na pasztet z żurawiną i pasztet ze śliwką znajdziecie w jednym z moich wpisów tutaj.

 

Dzisiaj będę dla Was robić pasztet ze śliwką. Mam nadzieję, że przekonam Was, że ten pasztet jest naprawdę prosty i dość szybki do zrobienia.

Ale UWAGA – dzisiaj chcę Wam też zdradzić swój sposób na ugotowanie kaszy jaglanej!

Wiem, że często ugotowanie kaszy bywa już barierą nie do przeskoczenia. Mam nadzieję, że dzięki temu polubicie kaszę jaglaną – pamiętajcie,  że jest to prawdziwa Królowa wśród Kasz!

 

 

Dla tych, którzy piekli już pasztet z żurawiną czy śliwką, polecam wypróbować pasztet z ogórkami kiszonymi.

Pamiętajcie o jednej zasadzie: jeśli nie macie jakiegoś składnika, spróbujcie go zastąpić czymś innym albo po prostu go pomińcie. Dotyczy to zwłaszcza przypraw, bo oczywiście nie wszystkie składniki da się pominąć!

 

 

Przepis na pasztet z ogórkami kiszonymi:

 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej zielonej albo brązowej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. pół szklanki suchej kaszy)
  • 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w drobną (!) kostkę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml oleju + kilka łyżek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego

 

Składniki – przyprawy:

  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • ½ suszonej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki lubczyku
  • ¼ łyżeczki cząbru
  • 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
  • Sól (najlepiej himalajska lub morska)
  • Czarny pieprz

 

Wykonanie:

  1. Ugotować soczewicę i kaszę jaglaną.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Dodać cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dusić wszystko na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i dusić przez minutę. Usunąć liście i ziele.
  3. Do blendera z ostrzem wrzucić cebulę, czosnek, ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy i przyprawy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Wmieszać ogórki.
  5. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyrównać i piec w temp. 180 stopni przez ok. 40-45 minut.

 

Gotowe!

 

P.S. Poza ‚anteną’ zrobiłam również pasztet z ogórkami kiszonymi. Wyszedł naprawdę bardzo fajnie. Chociaż jest mniej wyrazisty w smaku niż dwa pozostałe pasztety, to również jest bardzo smaczny. Nie muszę nikogo chyba przekonywać, że ogórki kiszone to coś warzywo, na które warto postawić w najbliższych miesiącach!