Blog Kochane Dzieci

Zdrowe posiłki od kuchni – odcinek 3 – pieczony kurczak z rodzynkami

Cześć!

Dzisiaj wtorek, a skoro wtorek (i to w dodatku Mikołaki!:), to przyszła pora na kolejny wyjątkowy przepis.

Tydzień temu robiliśmy gulasz z pieczoną dynią, jarmużem i cieciorką, a tym razem przyszła pora na

pieczonego kurczaka z rodzynkami!

kurczak_final_1-12

Przepis pochodzi z pisma ‘Uroda Życia’ i jest autorstwa pani Agnieszki Maciąg.

 

 

Dlaczego ten przepis:

  • Chcę Wam pokazać, że danie mięsne też może być smaczne, zdrowe i ciekawe w smaku
  • W zdrowej diecie nie chodzi wcale o to, żeby nigdy nie jeść mięsa! Jeśli mamy na nie wielką ochotę, to jak najbardziej je jedzmy, dbając równocześnie o to, aby było ono świeże i możliwie ze sprawdzonego źródła – ja na swojego kurczaka zapolowałam na targu i kupiłam go od pani, która hoduje różne zwierzęta – tą panią zdążyłam poznać na tyle dobrze, że ufam, że towar który oferuje jest przyzwoitej jakości – komuś przecież ufać musimy! A ja ufam zwykle bardziej sprzedawcom z targu niż supermarketom
  • Chcę Was przekonać do tego, że kurczaka można upiec nie mając specjalnych zdolności kulinarnych (ja nie uważam, żebym jakieś szczególne posiadała, jedynie znam pewne kruczki żywieniowe:)
  • Chcę Wam pokazać, że danie mięsne nie musi być nudne i oklepane i można się czasami postarać o odrobinę szaleństwa – tak, nawet w kuchni!:)

 

No dobrze, przejdźmy zatem do przepisu!

 

Lista potrzebnych składników:

  • Świeży kurczak w całości
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1-2 cytryny – sparzone i dobrze wyszorowane
  • 2 garści ciemnych rodzynek
  • Łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu do podsmażenia)
  • 500 g krojonych pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 250 ml bulionu z warzyw!!!
  • 2-3 łyżki jasnego miodu

Przyprawy:

  • Sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • Łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • Łyżeczka mielonego kuminu (in. kmin rzymski)
  • Łyżeczka mielonej kolendry

Podawać z:

  • Ryżem (np. naturalnym) lub z kaszą
  • Ulubionymi warzywami (kiszonki, surówki, czy inne)

 

 

Wykonanie:

1. Kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem (odstaw na 1-2 godziny, najlepiej na całą noc)
2. To co warto wcześniej przygotować to bulion warzywny. Zrobisz go gotując wodę z warzywami (marchew, pietruszka, seler czy inne) i dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. W ostateczności możesz się posłużyć przegotowaną wodą, ale wtedy kurczak nie będzie wzbogacony o smak i aromat warzyw.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj
3. Cytryny pokrój na ćwiartki
4. Rodzynki umyj
5. W garnku rozpuść masło klarowane i na dużym ogniu przesmaż krótko kurczaka z obu stron, potem wyjmij go na talerz
6. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę z czosnkiem, wrzuć czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
7. Gdy cebula się zeszkli włóż do brytfanki (ja użyłam zwykłego szklanego pojemnika do pieczenia w piekarniku) obsmażonego kurczaka, dodaj pomidory, bulion i pozostałe składniki – przykryj pokrywą (ja użyłam sreberka) i piecz godzinę, a następnie zdejmij pokrywę i piecz tak długo, aż kurczak będzie rumiany i zupełnie miękki w środku

8. W międzyczasie ugotuj ryż lub kaszę i przygotuj ulubione warzywa

Gotowe!

Koniecznie napiszcie, czy danie Wam smakowało!:)

 

 

Oczywiście serdecznie Was zachęcam do obejrzenia filmu na którym przyrządzam to danie. Mam nadzieję, że wszystko przekona Was do tego, aby samemu przyrządzić podobny obiad!

 

Jeszcze raz zachęcam Was do zapisania się do mojego newslettera (jest to możliwe poprzez ściągnięcie darmowego e-booka ze strony głównej www.kochanedzieci.pl).

Dzięki temu przepis, który dzisiaj publikuję dostaniecie wcześniej, bo już w czwartek poprzedniego tygodnia. Wtedy bowiem wyślę do Was newsletter z wszystkimi informacjami. Dzięki temu będziecie mogli już wcześniej zaopatrzyć się w listę potrzebnych składników i gotować wspólnie ze mną!

Jeśli chcecie być informowani na bieżąco o nowych filmach (publikuję je na blogu i na moim kanale na YouTube), to zachęcam do zasubskrybowania mojego kanału na You Tube. Możecie to zrobić klikając w poniższy link:

Subskrybuj

 

 

 

 

 

 

2 Komentarze

  1. DONE! Wyszło bardzo smacznie :) Polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany


Wymagane