Blog Kochane Dzieci

Zdrowe posiłki od kuchni – odcinek 2 – gulasz z pieczoną dynią, jarmużem i cieciorką

Jak wspomniałam tutaj, w każdy wtorek będę Wam przedstawiać propozycję zdrowego i smacznego dania. Aby Was dodatkowo zachęcić do eksperymentów w kuchni, obok każdego takiego przepisu będę umieszczać film, na którym zaprezentuję, jak sama wykonuję takie danie w kuchni. Pora zatem na pierwszy przepis i pierwszy film z placu boju:)

Mam nadzieję, że po obejrzeniu filmu nie będziecie mieć wymówek w stylu ‘to trudne’, czy ‘nie mam wszystkich składników’. Bo tak naprawdę zdrowe odżywianie zaczyna się od decyzji, że zaczynam gotować z tym doświadczeniem jakie mam i z tą wiedzą jaką mam. Resztę można udoskonalać w trakcie!

Mam nadzieję, że wszystkie te moje podchody zmotywują Was do jednego – do chwycenia za gary i ugotowania zdrowej i smacznej potrawy! Będzie mi bardzo miło, jeśli zechcecie towarzyszyć mi w tej kulinarnej podróży – zapraszam!

 

I jeszcze jedno. Pamiętajcie, że ja też zaczynałam z poziomu zero i małymi kroczkami wprowadzałam coraz to nowe i zdrowsze rozwiązania w swojej kuchni. Jeśli zatem w przepisie mówię o oleju kokosowym, to nie bójcie się, że go nie macie! Użyjcie tego który macie, a w międzyczasie możecie na spokojnie zaopatrywać się w różne zdrowe składniki.

Jeśli nie macie bladego pojęcia co jest zdrowe a co nie i w co warto się zaopatrzyć, to serdecznie Wam polecam ściągnąć sobie darmowego e-booka z mojej strony, w którym opisuję co, gdzie i dlaczego warto kupować. E-book możecie ściągnąć klikając w link ‚Tak, chcę ten poradnik’, znajdujący się na stronie głównej bloga.

 

 

Przepis na dzisiaj:

 

GULASZ Z PIECZONĄ DYNIĄ, JARMUŻEM I CIECIORKĄ!

 

Przepis ten pochodzi z książki pana Marka Zaremby zatytułowanej ‚Jaglany detoks’. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów pana Marka, to zapraszam na jego bloga www.gotujzdrowo.com

Na dobry początek wybrałam całkiem złożony przepis, ale myślę, że wspólnymi siłami damy radę!

Ale zapewniam Was – warto się wysilić i chociaż raz przygotować to danie. Mogę Wam obiecać, że nie pożałujecie tej decyzji!

 

Dlaczego ten przepis?

  • to danie wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na jesienny obiad
  • zawiera cenne warzywa jak dynia czy jarmuż, na które sezon właśnie trwa!
  • jeden ze składników to roślinę strączkowa, czyli ciecierzyca – to bardzo pożądany element naszego jadłospisu i do tego bardzo sycący
  • zawiera rozgrzewające i działające leczniczo dodatki (wszelkie przyprawy)
  • zwyczajnie bardzo dobrze smakuje!

 

 

Lista potrzebnych składników (na 2-4 porcje – ja od razu wzięłam wszystko razy dwa!:)

  • 150 g dyni (najlepiej hokkaido)
  • 2 szklanki listków jarmużu (bez stwardniałych części)
  • 3 pomidory lub 1 puszka konserwowych lub przecier z pomidorów
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula (lub zwykła)
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • Oliwa lub olej kokosowy do smażenia
  • Ugotowana komosa ryżowa lub ryż (naturalny, czerwony, czarny lub inny, ale najlepiej nie biały)

Przyprawy:

  • Szczypta cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie, ale polecam jeśli macie!)
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól do smaku (najlepiej himalajska lub morska)

 

 

Wykonanie:

  1. Zanim cokolwiek zrobimy musimy przygotować ciecierzycę – należy ją w tym celu namoczyć na noc, potem odcedzić, nalać ponownie wodę do garnka i gotować przez ok. 1-1,5 godz do miękkości (lub ok. 30 minut w szybkowarze)
  2. Dynię pokroić w kostkę, skropić oliwą i delikatnie posolić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – piec w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić / jarmuż umyć i pokroić, pozbywając się stwardniałych części (jeśli kupimy go w całości / cebulę pokroić w cienkie piórka/ czosnek pokroić w cienkie płatki lub przecisnąć przez praskę/ imbir zetrzeć na tarce
  4. Do rozgrzanego garnka lub głębokiej patelni dodać olej kokosowy – wrzucić cebulę a po chwili przyprawy, zamieszać i dodać pomidory oraz doprawić solą; dodać czosnek oraz imbir i gotować ok. 10 minut
  5. Wrzucić ugotowaną ciecierzycę i listki jarmużu oraz dodać mleko kokosowe i gotować przez kolejne 5 minut na średnim ogniu
  6. Spróbować i doprawić wg uznania, ew. dodać sok z cytryny (polecam!)/ do gotowego gulaszu dodać upieczoną dynię i wymieszać
  7. Całość serwować z dodatkiem ugotowanej komosy ryżowej lub ryżu

 

Gotowe! Zachęcam Was oczywiście serdecznie do obejrzenia filmu na którym gotuję tą potrawę! Przyznam, że ten gulasz zrobiłam po raz drugi i za każdym razem smakował po prostu obłędnie!

 

Jeszcze raz zachęcam Was do zapisania się do mojego newslettera (jest to możliwe poprzez ściągnięcie darmowego e-booka ze strony głównej).

Dzięki temu każdy kolejny przepis, który będę publikować we wtorek, dostaniecie wcześniej, bo już w czwartek poprzedniego tygodnia. Wtedy wyślę do Was newsletter ze wszystkimi informacjami. Dzięki temu będziecie mogli już wcześniej zaopatrzyć się w listę potrzebnych składników i gotować wspólnie ze mną!

 

Jeśli chcecie być informowani na bieżąco o nowych filmach (publikuję je na blogu i na moim kanale na YouTube), to zachęcam do zasubskrybowania mojego kanału na You Tube. Możecie to zrobić klikając w poniższy link:

Subskrybuj

 

 

 

 

 

4 Komentarze

  1. Zrobiłam. Z pewnymi modyfikacjami, ale jest. RE-WE-LA-CJA! Szkoda, że nie miałam więcej składników i nie zrobiłam od razu podwójnej porcji. Ze swojej strony polecam dzień wcześniej przygotować cieciorkę i dynię (przy okazji innych prac w kuchni), wtedy danie będzie naprawdę błyskawiczne! :)

    • Bardzo, bardzo się cieszę Aniu!!!:) Mi też to danie baaardzo smakuje! Słuszna uwaga, że część rzeczy można zrobić dzień wcześniej, bo można je śmiało przechować w lodówce! Mimo, że to przepis ‚na bogato’, to przy odrobinie chęci i wprawy robi się go naprawdę szybko!:) Super Aniu, że przetestowałaś pomysł i że danie przypadło Ci do gustu:) I tak, najlepiej go od razu zrobić razy dwa, bo znika błyskawicznie:D

  2. Zrobiłam! Przepyszne!!!!! Zrobiłam danie x2. Wyszło znakomite i co ważne zachwycały się tym moje dzieci :) Brały dokładkę :))))))
    Polecam!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany


Wymagane