Blog Kochane Dzieci

Idealny przepis na zupę krem + przepis na zupę marchewkową

zupa-krem-marchewkowa

Pora jaką mamy obecnie to idealny czas na ugotowanie czegoś ciepłego. A jeśli dodatkowo chcemy dostarczyć organizmowi pożądaną dawkę płynów, to idealnym rozwiązaniem jest zupa.

Mamy oczywiście możliwość zrobienia tradycyjnej zupy (przepis ogólny na zupę podałam tutaj – w mojej wersji była to zupa bez mięsa – za to z warzywami, przyprawami i oczywiście kaszą).

Teraz jednak triumfy świecą zupy-krem. Dzisiaj zdradzę Wam przepis na wspaniałą zupę krem z marchewki oraz spróbuję zachęcić do jedzenia takich zup!

 

Jakie są zalety zup krem:

 

  • często takie zupy nie zawierają w ogóle mięsa – tym samym zmieniamy głęboko zakorzenione u nas w Polsce przekonanie, że zupa musi być na mięsie – a nie musi, zważywszy, że mięso zakwasza ludzki organizm a jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia
  • takie zupy naprawdę sycą i to na długi czas
  • takie zupy obfitują w różne warzywa – a tych akurat im więcej tym lepiej
  • często do takich zup możemy dodać ciekawe i zdrowe składniki/przyprawy (np. imbir, czy sok z pomarańczy jak w poniższym przepisie), których na co dzień nie używamy i które w ogóle nie kojarzą się nam z zupami
  • takie zupy mogą jeść już nawet bardzo małe dzieci – tym samym gotując danie możemy je podać wszystkim domownikom, i dużym i małym, oszczędzając nasz czas – pamiętajmy jednak, aby uważać z przyprawami, zwłaszcza jeśli mamy bardzo małe dziecko – szczęśliwie zupę można doprawić już na talerzu
  • są proste w przygotowaniu, a bardzo efektownie wyglądają i jeszcze lepiej smakują – trzeba się tylko przełamać, aby je po prostu zacząć zrobić – postępując wg przepisu nie może się nie udać:)

 

 

Jak zrobić idealną zupę krem?

 

Przyznam się Wam teraz, że dotąd sama miała opory przed zrobieniem zupy krem. Głównie dlatego, że robiąc taką zupę za bardzo tego nie planowałam i trochę działałam na zasadzie ‘widzi mi się’.

Powodowało to, że dobierałam na oko składniki, a zupa nigdy nie była w smaku taka jak trzeba.

Stwierdziłam zatem, że pora znaleźć przepis na sprawdzoną zupę krem – po zrobieniu której każdy będzie chciał sięgnąć po dokładkę.

 

I udało się!

Znalazłam super stronę, którą wszystkim bardzo polecam. Link do niej to www. zakochanewzupach.pl Jak na razie przetestowaliśmy jeden przepis z tej strony – przepis na zupę marchewkową (link tutaj), ale już ta pierwsza zupa po prostu urzekła całą naszą rodzinę!

Teraz już wiem, że da się zrobić zdrową zupę krem, która będzie bez grudek po zmiksowaniu, a jej głęboki smak będzie cieszył podniebienie swoim oryginalnym smakiem!

 

PS Zrobienie tej zupy zleciłam mężowi – z jednej strony dlatego, że byłam zajęta, a po drugie wiedziałam, że mężczyzna jak nikt inny odpowiednio doprawi zupę i będzie działał wg instrukcji– nie pomyliłam się:)

Kobiety, mamy, pamiętajcie, że nie tylko Wy musicie gotować – zapraszajcie swoich mężów do kuchni – będziecie mieć nieocenioną pomoc a panowie będą mieć satysfakcję z dobrze wykonanej pracy!

 

 

PRZEPIS NA MARCHEWKOWĄ ZUPĘ KREM

 

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 3 ziemniaki
  • 6 marchewek
  • 1-1,5 litra wody
  • 4 łyżki oliwy – my używamy często oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • ½ pomarańczy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • do posypania: garść pestek dyni, coś zielonego (np. natka pietruszki), ew. śmietana (jeśli dobrze pamiętam, to mąż dodał odrobinę mleka kokosowego – kupuje się go w puszce)

Uwaga: mąż oczywiście wziął 3 razy więcej wszystkiego – lepiej zrobić zupy więcej, aby wystarczyła od razu na 3 dni

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa obieramy – to najżmudniejsza część całego procesu, o ile się nie ma wprawy – polecam oczywiście używać prostej obieraczki do warzyw
  2. Cebulę, czosnek i imbir siekamy w kosteczkę, marchew kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę – jeśli chcemy przyspieszyć krojenie, to polecam użyć maszyny do krojenia warzyw, jeśli taką posiadamy (mąż pokroić wszystko jak leci i nie bawił się w siekanie warzyw w kostkę:)
  3. W dużym garnku z grubym dnem (można np. użyć garnka do szybkiego gotowania, czyli szybkowaru, jeśli takim dysponujecie) rozgrzewamy oliwę/olej i wrzucamy cebulę, czosnek oraz imbir – rumienimy na złoty kolor, a w międzyczasie dodajemy przyprawy
  4.  Dorzucamy ziemniaki i marchewkę i obsmażamy całość 3 minuty, po czym zalewamy wodą i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie
  5. Miksujemy całość blenderem na gładki krem, dolewamy sok z pomarańczy (można spokojnie ręcznie ją wycisnąć) i doprawiamy solą i pieprzem (ew. można dodać trochę śmietany)
  6. Zupę nalewamy na talerz i dodajemy pestki dyni (warto je wcześniej uprażyć, ale to nie jest konieczne) oraz posiekaną natkę

Gotowe!

 

PS Napiszcie koniecznie, czy wypróbowaliście przepis i czy Wam smakowała zupa:)

 

3 Komentarze

  1. Hej Patrycja :-) Muszę się pochwalić tym, że ugotowałam dziś zupę z polecanej przez Ciebie strony :-) Podobna do tej, którą prezentujesz powyżej – marchewkowo-jaglana. Pyszna!:-) Szybko się robi, a poza tym jest pożywna i zdrowa :-) Moje podniebienie było zachwycone!
    Dziękuję za kolejne kuchenne inspiracje.
    Pozdrowionka :-)

  2. Wygląda na proste, a zapewne i tak mi nie wyjdzie. Będę chciała przetestować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany


Wymagane